Sos słodko kwaśny i inne sosy

Bez wątpienia całą niemal kuchnię chińską trudno byłoby wyobrazić sobie bez obecności charakterystycznych, tradycyjnych sosów słodko-kwaśnych i ostrych. W czym tkwi sekret? w Aromatycznych przyprawach czy orientalnych składnikach? Przyjrzyjmy się nieco wszelkiego rodzaju sosom, które z pewnością spotkamy w potrawach rodem z Chin.

SOS SŁODKO-KWAŚNY
tradycyjnie służył do maczania w nim kawałków chińskich potraw, z ryb, warzyw lub dań mięsnych; współcześnie zaś używany jest jako dodatek do znacznej ilości azjatyckich potraw;

- składniki: 1/4 litra wody, 1 łyżka stołowa mąki, 7 łyżek brązowego cukru, 5 łyżek octu, 5 łyżek soku z pomarańczy, 4 łyżki ketchupu, 1/4 łyżki tabasco, 2 łyżki oleju chilli, 1 łyżka gęstego sosu sojowego, 1 łyżka likieru pomarańczowego;
- sposób przygotowania: łączymy wodę z mąką, następnie dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem likieru pomarańczowego. Stawiamy na małym ogniu aż do momentu zgęstnienia, na koniec dopiero dodajemy likier. Najczęściej sos słodko-kwaśny podawany jest na zimno razem z ryżem, makaronem lub mięsem.

SOS SOJOWY
to kolejny przykład tradycyjnego sosu fermentowanego, używanego jako przyprawa do większości regionalnych potraw chińskich; wytwarza się go z ziaren soi, ryżu lub pszenicy, wody oraz soli; tradycyjną metodą fermentacji jest umieszczanie ziaren soi w słonej wodzie morskiej; proces taki jest dość długotrwały, ponieważ trwa od około 6 miesięcy, nawet do dwóch lat;
typowymi rodzajami sosów sojowych chińskich są:
- sos jasny, używany głównie do doprawiania potraw,
- sos ciemny, gęsty i dłużej dojrzewający od jasnego; przeznaczony jest szczególnie do gotowania i marynowania;

Zależnie od miejsca produkcji i proporcji składników, chińskie sosy sojowe mogą znacznie różnić się od siebie. Cechą wspólną sosów z Państwa Środka może być jednakże ich biały kolor i dosyć gęsta konsystencja, która odróżnia je na przykład od sosów japońskich, zdecydowanie rzadszych.

SOS CHILLI
równie popularny w Chinach co sos słodko-kwaśny; wykorzystywany jest do wielu różnego rodzaju tradycyjnych potraw, przyrządzanych na ostro;

- składniki: 3 czerwone papryki chilli, ćwierć szklanki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, szczypta pieprzu, szczypta soli;
- sposób przygotowania: sparzone wrzątkiem papryki osuszyć i usunąć nasiona. Pokroić w drobną kostkę i posiekać czosnek. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji razem paprykę, cebulę, przecier pomidorowy i oliwę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu do znacznego zgęstnienia.

SMACZNEGO!